Valet i USA 2016

Valet i USA, som är en av världens stormakter, blir alltid stora nyheter runtom i världen, men i år har valet fått särskilt mycket mediauppmärksamhet. Det beror till stor del på att den ena av kandidaterna är Donald Trump, som annars mest är känd som företagare och tv-personlighet. Trump har gjort många kontroversiella uttalanden under sin kampanj som presidentkandidat för republikanerna, bland annat att han vill bygga en fysisk mur på gränsen mellan Mexiko och USA, och hans krumbukter får alltid stor uppmärksamhet i media.

Även kandidaten för demokraterna är dock långt ifrån okontroversiell. Det började med en intern kamp mellan Bernie Sanders och Hillary Clinton, som Clinton vann, till många demokratiska väljares förtret. Det var med andra ord långt ifrån en jordskredsseger för Clinton. Nu omges Clintons kampanj av sensationella avslöjanden som pekar ut Clinton som lögnare, ett adjektiv som säkerligen kan användas för att beskriva många politiker men som man inte gärna vill bli avslöjad som under en presidentkampanj.donald_trump_august_19_2015_3_by_2

Kampen mellan den demokratiska och republikanska kandidaten föregicks av så kallade primärval, vars syfte är att varje parti ska utse sin kandidat för valet. Väljarna röstar på partidelegater som har uttryckt sitt stöd för en viss kandidat, och kandidaten utses sedan vid ett partikonvent.

Själva valet kommer att ske den 8 november 2016, och det blir då det 58:e valet i USA:s historia. Nästa mandatperiod kommer att vara mellan år 2017 och år 2021, det vill säga fyra år, och en president kan omväljas som mest en gång. Det är på grund av detta som den sittande presidenten, Barack Obama, inte kan ställa upp som presidentkandidat en gång till; han har redan suttit som president i två mandatperioder, och enligt USA:s konstitution är detta den längsta tidsperioden samma president får inneha posten.

Om du skulle vilja uppleva presidentvalet på nära håll, eller kanske till och med flytta till New York, bli amerikansk medborgare och får rätt att rösta i nästa val, kan det vara bra att ta hjälp från en internationell flyttfirma som är experter på alla byråkratiska och praktiska detaljer som rör en sådan flytt. Då kan du koncentrera dig på sådant som du tycker är intressant med ditt nya hemland – till exempel presidentvalet och politiken.

Leave a Reply