Amerikanska nyhetskanaler

 

När det gäller nyheter på tv är det få som slår amerikanerna på fingrarna. Ända sedan televisionen blev utbredd i hemmen har USA legat i framkant när det kommer till rapportering av nyheter. Under 1950-talet och framåt var det vanligt att amerikanerna fick all sin dos av nyheter via en daglig tv-sändning. Ankare som Walter Cronkite och Edward R. Murrow såg till att skriva in sig i historien som nyhetsleverantörer och de röstades ofta fram till USA:s mest pålitliga män i allmänhetens ögon. Idag finns det ett betydligt större utbud av nyhetskällor, men det är fortfarande televisionen som står för en stor och viktig del av nyhetsrapporteringen.

CNN_Center_newsroom1Skillnaden är att rapporteringen numera pågår dygnet runt, varje dag i veckan. Medan det tidigare räckte med en timme på kvällen för att få fram det viktigaste som hänt under dagen finns det nu flera tv-kanaler som enbart är dedikerade till att rapportera senaste nytt. En av de största nyhetskanalerna är CNN. Med start redan 1980 var det den första kanalen som tog nyhetsbevakningen till en ny nivå. De såg till att sätta formen för dagens nyhetskanaler genom att se till att snabbt vara på plats vid stora händelser samt ständigt ha en beredskap för eventuella katastrofer eller politiska utvecklingar.

En konkurrent till CNN är Fox News Channel. Fox News skiljer sig åt i att de har täta band med den republikanska högern i USA. Det innebär att kanalen ofta bjuder in gäster som på ett eller annat sätt har ett band till tankesmedjor eller politiska fraktioner på högerkanten. Även om Fox News själva menar att det inte påverkar nyhetsrapporteringen har det höjts röster som hävdar att det leder till en urholkning av den objektiva journalistiken. Dessutom har Fox News ägare Rupert Murdoch många gånger fått kritik för sin inställning till medieetik.

Fox News fortsätter dock att vara en av de största nyhetskanalerna i USA, tillsammans med exempelvis MSNBC och Bloomberg Television. Det sistnämnda är en nyhetskanal som är främst fokuserad på affärsnyheter. Med en blandning av studioprogram och intervjuer samt vanliga nyhetsinslag har de amerikanska tv-tittarna aldrig varit lika välförsedda med nyhetskällor som idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *