Hur färgar din omgivning av sig på dina politiska val?

Riksdagen öppnar inte förrän om några dagar. Men valet är redan gjort. Sveriges röstberättigade människor har med självsäkra steg promenerat till sina lokala vallokaler och röstat på det parti som de tror kommer föra Sverige framåt. Men vad som driver människan att rösta på ett parti handlar ofta om de grundläggande värdesättningar den personen har, och vilka ideologier man är uppfostrad med.

Omgivningens påverkan

De värderingar en mamma eller pappa har kommer ofta överföras till deras barn. Om familjen är konservativ är det större sannolikhet att barnet till slut får samma konservativa värderingar som sina föräldrar, även om det dröjer några år. På samma vis kommer en mer vänstervriden familj färga av sig på sina barn.

När barn blir tonåringar brukar de ofta bli rebelliska. Många av världens ideologiska svängar kan härledas till tonåringars revolterande behov. Men det är inte sällan de växer upp, och lever samma liv som deras föräldrar en gång gjorde. Men ibland kan man fastna i sina tonårsideal, speciellt om man känner att man hittat hem i en vänkrets eller organisation. Kanske så känner man sig hemma i ett mer miljövänligt ideal, och tar lite extra tbe vaccin för att tryggt lägga sig på en gräsmatta och njuta av en hållbar miljö, istället för att följa föräldrarnas vädjan om att bo inne i stan.

Nu för tiden är det heller inte ovanligt att influeras av sociala medier och internet överlag. Se därför till att förhålla dig källkritiskt till all information du hämtar från dessa källor.

När valet sker

När en person måste rösta är det mycket att reda ut. Hur vill jag att min framtid ser ut? Röstar jag för mig själv eller för andra? Röstar jag med hjärtat eller hjärnan? Många gånger tänker man inte så mycket, och låter tidigare val influera det nya valet – det vill säga, man röstar likadant som man alltid gjort. Men det är alltid värt att tänka till lite extra och läsa partiernas partiprogram. Många hemsidor erbjuder även en valkompass. En valkompass går ut på att du besvarar några frågor, och sedan får en fingerpekare i rätt riktning. Många av dessa sajter visar även ditt resultat i procent.

För att garantera att din röst representerar dina värderingar, så är det viktigt att du sätter dina tidigare dogmer i perspektiv. Vänd upp och ner på vad du tror på, och fundera på hur en alternativ livsstil hade sett ut. Vem är du? Vad vill du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *