Politiska nyheter i satirform

 

Politiska nyheter kan levereras på många olika sätt. Ett är det traditionella viset med ett nyhetsankare som läser upp nyhetstelegram med en neutral röst. Ett annat sätt är att använda sig av satiren som verktyg. I många delar av världen finns det en lång tradition av att försöka få de politiska nyheterna att framträda lite mer levande genom att ge dem en satirisk vinkel. Även om man ska ta sanningsvärdet i nyheterna med en nypa salt finns det dock ofta en grundton som är genuin. Det innebär att satiren syftar till att belysa ett ämne eller väcka uppmärksamhet kring en viktig fråga.

I USA har ett program vid namn The Daily Show länge tillhört de mest populära satirprogrammen. Det startade sin framgångsrika bana 1996 när komikern Craig Kilburn ledde programmet. The Daily Show tog dock fart på riktigt när tv-personligheten Jon Stewart tog över rodret. Han styrde in programmet på mer seriösa politiska frågor och transformerade det från en utpräglad humorshow till ett mer samhällskritiskt nyhetsprogram. När Stewart lämnade The Daily Show 2015 hade det blivit en institution som förändrat nyhetslandskapet i USA och det har fortsatt att locka höga tittarsiffror med Trevor Noah som programledare.

John_Oliver_2014Även andra program har vuxit fram som ett resultat av The Daily Show. John Oliver var länge en reporter och korrespondent på programmet, men 2015 bestämde han sig för att prova sina egna vingar. Det ledde till att han fick uppdraget att leda satirprogrammet och talkshowen Last Week Tonight. Det sänds på HBO och har ett liknande upplägg som The Daily Show. Skillnaden är att det endast sänds en gång i veckan istället för fyra gånger i veckan. Med ständigt stigande tittarsiffror har John Oliver tagit över rollen som en av USA:s stora satiriker – trots att han faktiskt ursprungligen kommer från Storbritannien.

I Sverige har traditionen att leverera politiska nyheter i satirform inte varit lika stark historiskt sett. Det närmaste vi kommer är serierutor i dags- och kvällstidningarna som då och då riktar udden mot aktuella händelser inom politiken. Det återstår att se om vi får uppleva ett Daily Show-liknande satirprogram även i svenska medier i framtiden. Även om vi saknar en satirisk tradition har vi dock hög klass på tandläkare Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *