Så blir det när Trump tar över presidentposten

Ingen kan ha missat det omtalade presidentvalet 2016 i USA som dessutom fick en överraskande utgång. Världen oroar sig nu för både Trumps sympatier för Ryssland och hans vulgära politik och idéer. Hans visioner är bland annat att bygga en stor mur som kommer kosta miljarder kronor vars syfte är att separera Mexico och USA. Det sägs även att en av hans idéer är att utvisa 2-3 miljoner illegala invandrare från USA. Detta har skapat en stor oro bland stora delar av den amerikanska befolkningen samt bland världens alla länder.

Ohållbar ekonomisk politik

Trumps vinst har gjort att världens ekonomi blivit osäker och börser har rasat världen över. Trump har gjort yttrande om återbyggnation av städer, sjukvård samt återställning av landets infrastruktur. Trots dessa lovord har den blivande presidents ekonomiska politik granskats och anses vara ohållbar. Den svenska börsen fick ta en hårdare smäll än New York-börsen men Ännu har inte boräntorna påverkats av Trumps vinst. Precis som med Brexit vet inte riktigt världens länder hur framtiden kommer se ut och detta skapar stor oro både bland befolkningen och världens ledare. Man vet inte exakt vad det är som kommer förändras samt hur mycket förändring det kommer bli.

Handel och jobbmarknaden kan påverkas

Ekonomins påverkan är den största oron men Sveriges handel kan även påverkas hårt. USA är en av Sveriges viktigaste exportländer och summan för exportering av varor uppkom till 91 miljarder kronor år 2015. Efter Trumps seger anses svenska företag få det allt svårare att förhandla med amerikanska företag då det finns risk för ändringar av handelsvillkoren. Trump vill riva upp det befintliga handelsavtalet och även de överenskommelser som följer med avtalet. Om Trump tar bort avtalet kan detta leda till att exporten till USA minskar vilket ger de svenska företagen mindre pengar att röra sig med. Detta påverkar i sin tur jobbmarknaden då företag inte har råd att anställa personal och i värsta fall kan det ske varslingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *