Svenska dagstidningar

 

En av de mest utbredda källorna till politiska nyheter i Sverige är fortfarande dagstidningen. Även om många röster har höjts genom åren som har varnat för dagstidningarnas försvinnande i internets tidevarv fortsätter de att vara en viktig röst i den svenska samhällsdebatten. Dessutom förser de läsarna med politiska nyheter varje dag, oavsett om det gäller viktiga avslöjanden i regeringen eller bevakning av kommunfullmäktige. Det gör att dagstidningarna fyller en viktig funktion i den svenska politiska miljön som skulle gå förlorad om de tvingades lägga ned.

Två politiska dagstidningar är särskilt stora. Den ena är Svenska Dagbladet – eller bara Svenskan i folkmun. Med rötter från 1884 är det idag en av de äldsta tidningarna i Sverige som fortfarande har en journalistisk verksamhet igång. Med en obunden moderat ledarsida står Svenska Dagbladet traditionellt till höger när det kommer till politiska frågor. Svenska Dagbladet ägs av mediehuset Schibsted, vilket innebär att de har en stark finansiell kraft bakom sig. Ändå har Svenskan länge dragits med stora förluster och de har fått göra stora nedskärningar på personalsidan (https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_Dagbladet).

1200px-DN_Hochhaus_3Den andra stora dagstidningen i Sverige är Dagens Nyheter. Den är tjugo år äldre än Svenska Dagbladet och har därför anor ända från 1864. Med en upplaga på nästan 300 000 prenumeranter – plus ännu fler läsare på nätet – är DN Sveriges största dagstidning. För tillfället är Peter Wolodarski chefredaktör på tidningen. Det är Bonnier som äger DN, vilket gör dem till en direkt konkurrent till SvD både journalistiskt och ägarmässigt. DN:s politiska beteckning är oberoende liberal och många kända svenska skribenter har genom åren bidragit med texter till tidningen, däribland Göran Rosenberg och Harry Schein.

Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter har sitt säte i Stockholm, men de inkluderar nyheter från hela landet. Runt om i Sverige finns det också många dagstidningar som fokuserar på ett särskilt regionalt område. Upsala Nya Tidning samt Göteborgs-Posten är två dagstidningar med stor spridning i sina respektive geografiska områden. Även Smålandsbaserade Barometern och Norran med säte i Skellefteå i Västerbotten är exempel på tidningar som ofta har en hög procent av de tillgängliga prenumeranterna i ett särskilt område.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *